Haastatteluja. Interviews

Arkistoissa:

Rev. Matti Pekkarinen [since 1998 Matti T. Amnell, Doctor of Theology, Doctor of Philosophy]: New Associate pastor at Lutheran church says 1974 battle tested his faith in God. - Toronto Star , Nov 04, 1981. Archives

Haastattelu Toronto Star -lehdessä. Kuva (Getty Images)


2015: Matti T. Amnell: Agricola, Rööperin ja Eiran kirkko. (historia, rakenne, käyttö, merkitys ja funktio, tulevaisuus)
2013: Matti T. Amnell: Mahdottomuuden kokemus Jacques Derridan poststrukturalistinen tutkimustraditio (sivut)
Moderni ja postmoderni ateismi ja kristinusko, Matti T Amnell. TT Mika K. T. Pajusen seminaarimuistio Matti T. Amnellin esitelmästä Suomen Ekumeenisen Neuvoston Opillisten kysymysten jaoston Usko-tiede- ateismi -seminaarissa 24.9.2010.

"Kadulla kulkee mustiin pukeutunut teinityttö, jonka takin selässä lukee--": I am my own God, I do what I want." - Mitä tällaisen tempauksen takana voisi olla? Ei välitöntä hätää. Olet vain törmännyt postmodernismiin." Jussi Rytkönen: Kirkon on otettava postmodernismi haltuun. Kotimaa/Teologia 18.2.2010, 27.
Juhani Huttunen: Mitä todella tapahtuu? Kirkko ja kaupunki 17.3.2010. Sivut 4-5.
Lea Lappalainen: Postmoderni haastaa kirkon. (haastattelu) myös Kirkkomme lähetys 2/2010 ( 8-9)
"Ei ole maailmanrauhaa ilman uskontojen rauhaa" Janne Villa: Rohkea tunnustuksellisuus kuuluu uskontojen kohtaamiseen Kirkko ja kaupunki 22/16.6.1999 [Uskontojen universumiin liittyvä haastattelu. ks esittely ja muut arviot]
Markus Partanen: Jumala on kuollut, ihminen kuollut.
- Sana/Ajankohtaista 25.2.2010
Video: Matti T. Amnell: Elämä vaatii rohkeutta (Agricola-messu)

Tuplatohtori Matti T. Amnellilla riittää virtaa ja ideoita


Liisa Airaksinen: Tuplatohtori Matti T Amnellilla riittää virtaa ja ideoita. - Agricolalehti 2/2010

”Sana on kaiken pohjalla”, sanoo Agricolassa reilut 20 vuotta pappistyötä tehnyt teologian tohtori Matti T. Amnell. Konkreettisesti hän tarkoittaa sillä sitä, että Raamattu on hänen hiirimattonsa. Mutta Sana on keskeinen teema myös hänen tammikuussa hyväksytyssä toisessa, teoreettisen filosofian väitöskirjassaan ’Uskonto ilman uskontoa: Radikaalin postmodernin uskonnonfilosofian haaste.’

Matti T Amnell tarkastelee väitöskirjassaan postmodernia uskontoa lähtökohtanaan ranskalaisten filosofien uskonnonfilosofiset ajatukset. ”Heidän ajattelunsa on toisenlaista, kuin mihin olemme tottuneet”, Matti toteaa. ”Mutta samalla postmodernissa on paljon sellaista, josta voi ottaa oppia, kunhan siihen suhtautuu kriittisesti. Modernin ja postmodernin puristuksessa pitää koettaa löytää uusi, kolmas tie, jota kulkea.”

1970-luvun lopussa Matti valmistui sekä teologian lisensiaatiksi että filosofian maisteriksi. Opiskelu- ja tutkimustyö keskeytyivät yhdeksäksi vuodeksi, kun Matti lähti papiksi Kanadaan. Kun hän palasi Suomeen vuonna 1988, hänestä tuli silloisen Agricolan seurakunnan kirkkoherra. Samoihin aikoihin hän rupesi tekemään ensimmäistä teologian alan väitöskirjaansa ’Uskontojen universumi. John Hickin uskonnollisen pluralismin haaste ja siitä käyty keskustelu’. Teologian tohtoriksi hän väitteli vuonna 1999.

Toisen väitöskirjan työstämisen Matti aloitti heti ensimmäisen perään. Aikaa siihen meni 10 vuotta. Väitöskirjan lähdeluettelossa on peräti 500 nimikettä. ”Kun väitöskirja syntyy yksistään kirjallisuutta lukemalla, asian ymmärtäminen vaatii syvällistä paneutumista lähdeaineistoon. Melkein kaikki vapaa-aika kuin myös osa lomista ovat kuluneet mukavasti materiaaliin perehtymisessä. Töiden ohessa olen lukenut kirjan viikossa.”

Matti ei näe puurtamisessa mitään ihmeellistä. ”Aihe on ollut todella kiinnostava ja temmannut mukaansa. Jollakin on tällainen tutkimusharrastus, kun taas toiset kalastavat tai käyvät pelaamassa tennistä. Lisäksi harrastuksemme sopivat vaimon kanssa hyvin yhteen. Hän on kirjailija ja on kirjoittanut kuusi historiallista romaania lapsille ja nuorille. Yhdessä teemme iltaisin töitä ja innostamme toinen toisiamme.”

”Ihmisellä pitää olla tavoitteita. Aivot pysyvät kunnossa ja ihminen vireänä. Mutta myös fyysisestä kunnosta on huolehdittava. Käymme vaimon kanssa iltakävelyllä säännöllisesti, ja itse olen 40 vuoden ajan juossut kolme kertaa viikossa viiden kilometrin lenkin.”

Matilla on jo uusia hankkeita muhimassa. ”Mutta niitä täytyy vielä kehitellä salassa vähän aikaa. Jos ne heti paljastaa, tulee vain turhaa stressiä, kun ihmiset rupeavat kyselemään.”

SenioriFoorumin toinen keulahahmo

Rovasti Matti T. Amnell luotsaa Agricolan kirkolla SenioriFoorumia yhdessä Töölön seurakunnan eläkkeellä olevan kirkkoherran Ensio Klemin kanssa. Vuoroviikoin heistä toinen juontaa tilaisuuden ja toinen pitää hartauden. Viikoittain kolmisensataa osallistujaa keräävän SenioriFoorumin järjestävät Kansan raamattuseura ja Tuomiokirkkoseurakunta. SenioriFoorum on Agricolan tilaisuuksista toiseksi suosituin Tuomasmessun jälkeen, ja sen suosio on ollut koko ajan kasvussa. Helmikuun puolivälissä tehtiin osallistujaennätys, kun kirjailija ja lääketieteen tohtori Antti Heikkilän esitelmää siunatusta kivusta tuli kuulemaan lähes 400 henkeä. "Tilaisuus piti siirtää kryptasta, jossa se yleensä pidetään, kirkkosaliin, jotta kaikki halukkaat mahtuivat mukaan", Matti kertoo.

Eläkeiässä, muttei eläkkeellä
Viime kesänä 70 vuotta täyttänyt Matti on tehnyt sen, mitä hänen kaimansa johtama hallitus soisi monen muunkin suomalaisen tekevän; jatkanut työuraansa yli normaalin eläkeiän.

Mattiin sovelletaan vanhaa palkkalakia, jossa eläköitymisen takaraja on 70 vuotta. Itse asiassa hän jäikin jo eläkkeelle viime kesänä, mutta sai sijaisuuden vuoden 2010 marraskuun puoliväliin asti. ”Miksi jäisin eläkkeelle! Tykkään olla töissä, eikä työnteolle ole mitään terveydellisiä esteitä.”


Nosto:
”Ihmisellä pitää olla tavoitteita. Aivot pysyvät kunnossa ja ihminen vireänä."

Väitöskirja on julkaistu myös Helsingin yliopiston E-thesis-palvelussa: https://oa.doria.fi/handle/10024/50493 kuin myös kirjana.


Kuvateksti:

Agricolan toiminnanjohtaja Teemu Laajasalo kuvaa Matti T. Amnellia liberaaliksi, dynaamiseksi ja idearikkaaksi papiksi, jolla on työlleen vahvat hengelliset motiivit.